Vrouw, 60 jaar - Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS), migraine, depressie, nek en schouderklachten

10 Jaar terug raakte ik Burn-out. Toen ik eindelijk hiervan herstelde kreeg ik na een ernstige infectieziekte ME/CVS. Vanaf die tijd was ik bij de minste of geringste inspanning, zowel lichamelijk als geestelijk volkomen uitgeput en duurde het dagen of vaak nog langer voordat ik weer dat intense uitputtingsgevoel en algehele malaise kwijt was. Om vervolgens in een chronische staat van vermoeidheid verder te leven. Naast de vermoeidheid had ik ook veel pijn in nek-en schouder gebied, tinnitus, geluidsovergevoeligheid, depressie, slapeloosheid, migraine, enz.

De vermoeidheid van de burn-out was lang zo erg niet als het hebben van ME/CVS. Het was geen leven maar elke dag overleven en daarbij elke activiteit die je wilde ondernemen afwegen op prioriteit omdat je weet dat je daarna weer een lange tijd helemaal niets kan waarbij zelfs licht, geluid, en een gesprekje voeren met je echtgenoot nog een hele belasting is.

Omdat ik doorkreeg dat ik niet vanzelf herstelde ging ik opzoek naar een behandeling voor ME/CVS en mijn andere lichamelijke klachten en kwam, na vele fysiotherapie behandelingen dat geen resultaat gaf, op aanraden van een familielid bij een Body Stress Release practitioner terecht. De informatie die ik hierover gelezen had, was allemaal zo helder en logisch dat ik vertrouwen kreeg in deze therapie. Al had ik niet verwacht dat ik volledig zou herstellen. Ik zou al dankbaar zijn dat het iets zou helpen om zo weer wat kwaliteit van leven te hebben.

Bij Body Stress Release (BSR) praten ze over bodystress dat ontstaat door lichamelijke, chemische of emotionele overbelasting (stress). Door een jarenlange intensieve verzorging van mijn dochter had ik veel gevergd van mijn lichaam waarbij ik regelmatig ver over mijn grenzen moest gaan. Ik merkte ook in de tijd van de burn-out dat mijn lichaam in een continue staat van paraatheid bleef. Dat heeft ook veel bodystress in mijn lichaam opgeslagen omdat mijn lichaam niet de kans kreeg om te herstellen. Dat betekent dat ondanks dat ik nauwelijks nog actief was mijn lichaam toch veel energie verbruikte. Normaal merk je dat niet zo, maar bij CVS des te meer.

Toen ik met BSR begon kon ik me haast niet voorstellen dat ik baat zou hebben bij deze techniek. Maar bij de tweede behandeling merkte ik al verbetering. Ik voelde me beter en kon zelfs al wat meer. Een wonderlijke ervaring als je 3 jaar lang geworsteld hebt met uitputtende vermoeidheid.

Na de tiende release kon ik al zeggen dat ik voor 50% hersteld was. Wat vooral opviel was dat ik sneller herstelde na inspanning. Anderhalf jaar verder durfde ik te zeggen dat ik van ME/CVS volledig hersteld ben. Ik kan weer, zonder dat ik bij elke activiteit na moet denken of ik het wel aankon, gewoon alles doen. En ook al was ik na een activiteit nog wel eens intens moe, ik herstelde weer zoals een gezond mens dat doet.

De vele klachten die ik naast CVS had zijn ook in de jaren erna zo goed als hersteld. Met name de migraine, depressie en slaapstoornis waar ik veel medicijnen voor nodig had. Voor de depressie gebruikte ik antidepressiva waar ik na herhaalde pogingen, maar niet van af kon komen. Doordat mijn lichaam langzaam aan spanningsvrij raakte, lukte het me wel om van deze medicijnen af te komen. Het ging eigenlijk vanzelf.

Nu gebruik ik al jaren geen medicijnen meer. Net zo als ik ook al jaren niet meer bij een huisarts geweest ben.

Wat de precieze oorzaak is geweest van mijn ME/CVS klachten weet ik niet, maar weet wel dat bodystress een grote energievreter kan zijn omdat vele lagen spieren aangespannen blijven en je lichaam daardoor ongemerkt teveel energie verbruikt.

Ook al genees je niet helemaal van ME/CVS, ik denk dat heel wat patiënten meer kwaliteit van leven zullen hebben als opgeslagen bodystress niet meer in het lichaam aanwezig is.